Nationaal Kampioenschap

Het Nationaal Kampioenschap (NK) Functionele Fitness is een jaarlijks hoogtepunt voor Nederlandse atleten, georganiseerd door de Nederlandse Functionele Fitness Federatie, het N3F, die officieel optreedt als de nationale vertegenwoordiging. 

Als erkend lid van de International Functional Fitness Federation (‘iF3’) staat het N3F garant voor de hoogste normen in de functionele fitnessevolutie.

Het NK omvat een online kwalificatieronde, gevolgd door een finale. Deelnemers die zich kwalificeren, strijden om de titel van nationaal kampioen maar maken ook kans om deel uit te maken van het nationale team dat Nederland met trots zal vertegenwoordigen op de iF3 Euro- en Wereldkampioenschappen (Worlds) voor Junioren, Senioren, Teams (niet in 2024) en Masters. Een unieke kans om niet alleen nationaal, maar ook internationaal op het hoogste niveau te schitteren.

Divisies

JUNIOR:

 • 13 – 14 jaar
 • 15 – 16 jaar
 • 17 – 18 jaar
 • 19 – 20 jaar

 

SENIOR:

 • 21 – 29 jaar

 

MASTER:

 • 30 – 34 jaar
 • 35 – 39 jaar
 • 40 – 44 jaar
 • 45 – 49 jaar
 • 50 – 54 jaar
 • 55 – 59 jaar
 • 60 – 64 jaar
 • 65+

Leeftijdsregels op iF3 Worlds

 1. Atleten die meedoen aan Junior of Masters wedstrijden moeten in de juiste leeftijdsgroep uitkomen. Atleten mogen niet in een hogere of lagere leeftijdscategorie uitkomen. De leeftijd van een atleet wordt bepaald door de leeftijd op 31 december in het jaar van de competitie.
 2. Atleten die deelnemen aan wedstrijden op Senior/Open niveau mogen elke leeftijd hebben. Echter, elke atleet die jonger is dan 18 jaar en deelneemt aan internationale Senior/Open competities moet, naar de mening van de Nationale Federatie van de atleet, voldoende fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling hebben om te kunnen deelnemen aan competities met oudere atleten.

Hoe?

Wil je als Nederlandse atleet deelnemen aan het ’24 NK, moet je je inschrijven voor de kwalificaties van de ’24 Lowlands Throwdown Classic Event (LLTD).

Indien je gekwalificeerd bent voor de finale van de LLTD, en je hebt aangegeven deel te nemen aan het NK, zal jouw resultaat op het leaderboard op deze finale doorslaggevend zijn voor de titel van Nederlands kampioen en onze verdere  selectie voor de ’24 iF3 Super Worlds in Hongarije.

Wat moet ik nu doen?

 1. Schrijf je in voor de LLTD kwalificatie (button onderaan).
 2. Laat het ons weten dat je wenst deel te nemen aan het NK (je kan dit doen door het vakje aan te vinken bij de registratie in Competition Corner).

Wanneer?

De kwalificatie loopt van vrijdag 31 mei 2024 –  21:00 uur tot en met maandag 17 juni 2024 – 22:00 uur.

De finale gaat door op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 september 2024.

De exacte datum voor de 2024 – iF3 Super Worlds in Hongarije is nog niet bekend gemaakt maar al doorgaan in de maand november.

Wie?

Atleten die voldoen aan de nationaliteit, leeftijds- en inschrijvingsvoorwaarden, zoals gespecificeerd in het wedstrijdreglement, hebben de mogelijkheid zich in te schrijven voor deelname aan het NK.

Divisies:

 • Heb je de leeftijd 16 of 17 jaar op 31 december 2024, schrijf je dan in bij de TEENS divisie van de LLTD.
 • Heb je de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar op 31 december 2024, schrijf je dan in bij de RX divisie van de LLTD.
 • Heb je de leeftijd van 35 tot en met 65+ op 31 december 2024, schrijf je dan in bij één van de MASTER divisies van de LLTD.

 

BELANGRIJK:

Ben je 50+ en wil je graag deelnemen aan het NK + selectie voor de iF3 Super Worlds, moet je je inschrijven bij de MASTERS 50+ divisie van de LLTD.

GOED OM TE WETEN VOOR iF3 WORLDS:

Volgens iF3 regels worden de JUNIOREN 19 – 20 atleten ingedeeld volgens leeftijd in hun respectievelijke JUNIOREN categorie doch, gelet de Worlds SENIOR divisie een OPEN divisie is, kan je je ook hiervoor registreren.

Volgens iF3 regels worden de MASTERS atleten ingedeeld volgens leeftijd in hun respectievelijke MASTERS categorie doch, gelet de Worlds SENIOR divisie een OPEN divisie is, kan je je ook hiervoor registreren.